Iskolák Csatája

Az „Iskolák csatája”  keretében a résztvevő iskolák csapatai megismerkedhetnek a 170 éves Magyar Honvédség történetével.

A Honvédelmi Sportszövetség valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete egyaránt kiemelt feladatának tekinti a tanulóifjúság hazafias, honvédelmi nevelését, a hadtörténelem és a honvédelem népszerűsítését, a katonai jellegű sportágak iránti érdeklődés felkeltését, az egészséges, sportos életmód kialakítását. E célok elérése érdekében fogott össze a két civil szervezet, s hozzájuk kapcsolódott – a célokkal azonosuló, illetve programhoz ideális helyszínt és feltételeket biztosító – Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely.

Az „Iskolák csatája” egy olyan újszerű kezdeményezés, melynek keretében a résztvevő iskolák 40 fős csapatai, a külön programelemek során ismerkedhetnek meg a 170 éves Magyar Honvédség történetével, valamint gyakorlati versenyszámokban mérhetik össze ügyességüket. A versenyszámok állandó paraméterekkel kerültek kialakításra, s a tanév során megrendezendő újabb Iskolák csatáján született eredmények összevethetőek lesznek, s így nem csak az egy napon jelen lévők versengenek egymással.

Az 1848/49-es szabadságharchoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások, a korszakra jellemző harcalaki mozzanatok és mozdulatok elsajátítása, a legmagyarabb fegyvernem – a huszárság – történetével való ismerkedés, a „huszárvágás” szablyavívó mozdulatai begyakorlása, valamint az 1848-ban született honvédség története további eseményei megismerése kiváló lehetőséget biztosít a hadtörténelem megszerettetésére. A gyakorlati versenyszámok (katonai akadálypálya, fegyverszerelés, kézigránátdobás, lövészet és egyéb ügyességi feladatok) pedig az élményszerűséget, a versengés izgalmát biztosítják.

Az esemény hivatalos megnyitójára március 30-án, 10.00 órakor kerül sor, melyen Dr. Nébald György, a Honvéd Sportszövetség általános alelnöke és Dr. Karsai Béla a Honvédség és Társadalom Baráti Kör elnöke köszönti a résztvevőket.

         

BESZÁMOLÓ

ISKOLÁK CSATÁJA

 

Az „Iskolák csatája” egy olyan újszerű kezdeményezés, melynek keretében a résztvevő iskolák 40 fős csapatai, a külön programelemek során ismerkedhetnek meg a 170 éves Magyar Honvédség történetével, valamint gyakorlati versenyszámokban mérhetik össze ügyességüket. A versenyszámok állandó paraméterekkel kerültek kialakításra, s a tanév során megrendezendő újabb Iskolák csatáján született eredmények összevethetőek lesznek, s így nem csak az egy napon jelen lévők versengenek egymással.

Az 1848/49-es szabadságharchoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások, a korszakra jellemző harcalaki mozzanatok és mozdulatok elsajátítása, a legmagyarabb fegyvernem – a huszárság – történetével való ismerkedés, a „huszárvágás” szablyavívó mozdulatai begyakorlása, valamint az 1848-ban született honvédség története további eseményei megismerése kiváló lehetőséget biztosít a hadtörténelem megszerettetésére. A gyakorlati versenyszámok pedig az élményszerűséget, a versengés izgalmát biztosítják.

A Honvédelmi Sportszövetség, a HTBK Székesfehérvári Szervezete és a Katonai Emlékpark Pákozd ezen a napon együttműködési szerződést írt alá, mellyel egy időben megkezdődött az „Iskolák csatája” első közös rendezvénye is.

A szervezési elveknek megfelelően, több környékbeli járás tanintézményeit, illetve azok 40 fős diákcsapatait fogadtuk az első alkalommal. Baracs, Iváncsa, Lajoskomárom és Zichyújfalu diákjai vettek részt a programban, melynek egyik – talán a legmeghatározóbb – elemeként össze is mérték ügyességüket.

A március 30-i, ünnepélyes megnyitót követően – melyen Dr. Nébald György, Dr. Karsai Béla és Dr. Görög István urak köszöntötték a résztvevőket – kezdetét vette a rendezvény első programeleme, melynek során a diákok élményszerű formában találkozhattak nemzetünk hadtörténelme egyik, és a hazafias, honvédelmi nevelés szempontjából is kiemelkedő fontosságú időszakával és eseményével, az 1848/49-es szabadságharccal. Ennek keretében múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt a Pákozd-sukorói csata múzeumában, megismerték a legmagyarabb fegyvernem, a huszárság történetét és elsajátították a huszárság hat alapvágását, a huszárvágást. Megtanulták és a fapuskával a kézben, a gyakorlatban is végrehajtották a szabadságharc időszakában megszületett Magyar Honvédség ifjú honvédei és nemzetőrei gyalogos katonai harcalaki mozzanatait, illetve megismerkedhettek a környék hadtörténelmi múltjával, földrajzi érdekességeivel.

A program folytatásaként, 11.30-kor kezdődött meg a valódi megmérettetés, az iskolák csatája, melynek keretében a hat különböző versenyszámban mérték össze ügyességüket a résztvevő gyermekek, fiatalok.

A versenyfeladatok eredményeit a szervezők folyamatosan követték és így az utolsó versenyszám befejezését követen, néhány perc elteltével már eredményt is hirdettek. Az eredményhirdetés során az első mondat úgy hangzott, hogy „Mindenki nyertes”, hiszen azok a diákok, akik a ragyogó tavaszi napsütésben, csodás helyszínen  ismerkedtek a magyar hadtörténelemmel és versengtek a különböző, katonai jellegű versenyszámokban valamennyien nyertesek.

Az Iskolák csatája, 2019. március 30-i programja eredményhirdetésekor 160 izgatott, de fáradt és boldog diák várta az eredményeket.

HELYEZÉSEK:

  1. helyezett: Lajoskomárom   2741 pont
  2. helyezett: Baracs                 2621 pont
  3. helyezett: Zichyújfalu         2512 pont
  4. helyezett: Iváncsa               2194 pont

 A szervezők határozott szándéka a folytatás, melynek újabb eseményeire április 6-án és május 11-én sor is fog kerülni.

- vissza -

Az oldal sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmények érdekében. Részletekért nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatunkat. További részletek.