Hírek üres

X. Ifjúsági Honvédelmi Tábor

Immár tizedik alkalommal került megrendezésre az Ifjúsági Honvédelmi Tábor.

 

 

 

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete – a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely együttműködésével – immár tízedik alkalommal rendezte meg az Ifjúsági Honvédelmi Táborát.

A jubileumi tábor fő támogatója a Honvédelmi Sportszövetség volt, mely nem csak ezt a tábort, hanem a szervezők egyéb gyermekprogramjait, a hazafias és honvédelmi nevelést segítő rendezvényeit is támogatja.

A X. Ifjúsági Honvédelmi Tábor helyszíne ez alkalommal Balatonfenyves volt, ahol a Baranya Megyei Gyermek- és ifjúsági Közalapítvány gyermeküdülője magas színvonalon biztosított szállást, étkezést és ideális helyszínt a közösségi programjainkhoz. A Balaton közvetlen közelsége külön értéket adott a táborunkhoz, fokozva a nyári vakáció élményét.

A tábor fő célja – a korábbi évekhez hasonlóan - az volt, hogy a nyári vakáció időszakában, annak valamennyi öröme maradéktalan biztosításával együtt, olyan eseményt szervezzünk, mely élményszerűen jeleníti meg nemzetünk hadtörténelmét, hitelesen mutatja be a honvédelmet, sportos programjaival hozzájárul a táborozók egészséges életmódja kialakításához, fejlesztéséhez, és a közösségi környezetben is lehetőséget teremt az egyéni fejlődésre.

A táborunk honvédelmi jellege nem katonai kiképzést jelentett, hanem azt tükrözte, hogy az egyhetes program fókuszában – a sok fürdés, sport, játék és szórakozás mellett – a hadtörténelem és a honvédelem állt, s a programjaink többségében ez meg is jelent.

A hadtörténelmi programjaink során ismeretanyagot adtunk a nemzetünk elmúlt 175 esztendeje legkiemelkedőbb időszakaihoz kapcsolódóan, így például foglalkoztunk az 1848/49-es szabadságharccal, a huszársággal és annak történetével, a XX. századi nagy háborúk lövészárokharcaival, az általános fegyvertörténettel és a békefenntartás történetével is. Valamennyi témát élményszerű, interaktív programokkal tettük teljesebbé, így például a Táborlakók a gyakorlatban is elsajátíthatták a „huszárvágást” (a huszárok hat részből álló kiképzési mozdulatsorát) vagy éppen a szabadságharc gyalogos katonái harcalaki mozdulatait.

A kézigránátdobásból és a céllövésből a sok gyakorlás mellett versenyeket is rendeztünk.

Állandó és nagyon népszerű programelem volt a Raptor lézerharc-játék, melyre minden nap lehetőséget biztosítottunk. Az infravörös fénnyel működő, teljesen biztonságos játék folyamatosan vonzotta a táborlakókat, s biztosította a közösségi, katonai alapú játékos küzdelem örömét.

A tábor programját gazdagította önvédelmi és közelharc „kiképzés” is, melyet a Magyar Közelharc- Kézitusa Szövetség szakemberei vezettek.

 

A táborlakók élménybeszámolót hallgathattak Szabó „Topi” Zoltántól, aki Mig-29-es vadászpilótaként a világ legsikeresebb pilótái közé tartozott, s a repülésről, a légköri jelenségekről, a katonai élményekről, a katapultálásáról tartott beszámolóját nagy érdeklődéssel figyelték a fiatalok.

 Tűzszerész és keresőkutya bemutató, ejtőernyős bemutató is színesítette a programot és hozzájárult a táborunk honvédelmi jellege erősítéséhez.

A táborunk céljai között szerepelt a résztvevők egészséges és sportos életmódja kialakítása, annak erősítése. Ennek érdekében minden reggel tornával indult a nap, s a rendszeres étkezések mellett napközben is sok sportos feladatot kínáltunk és a szabadidőben is lehetőséget biztosítottunk a sportra, a sportos játékokra.

A X. Ifjúsági Honvédelmi Tábor ünnepélyes megnyitóján jelen volt Dr. Karsai Béla úr, a tábort szervező, Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete elnöke, aki a megnyitójában kiemelte, hogy a felnövekvő generációk tagjainak szervezett hadtörténelmi, honvédelmi programok nagyban hozzájárulnak a hazafias neveléshez, a hazaszeretet kialakításához és megerősítéséhez, s ezért a civil szervezetünk nagy hangsúlyt fektet és sok energiát fordít az ilyen rendezvényekre. Nagyra értékelte, hogy immár a tízedik ilyen táborunkat kezdjük meg, s sikeres, hasznos és örömteli napokat kívánt a táborlakóknak.

A táborunkat meglátogatta Dr. Simon László kormánymegbízott úr is, aki nemcsak mint szülő, hanem mint a Fejér Megyei Védelmi Bizottság elnöke is évek óta ismeri a HTBK programjait, s köztük a honvédelmi táborainkat is, melyekről mindig nagyon pozitív véleményt fogalmazott meg.

A táborunk közeléből induló kisvasút újabb lehetőségeket biztosított a programjaink minőségi és élményekkel teli gazdagítására. Két alkalommal is kisvasutaztunk. Az első alkalommal egy egyórás élményvonatozáson vettünk részt, míg a második alkalommal csak az éjszakai gyalogtúránk kiindulási helyéig mentünk a kisvonattal.

 

Az idei honvédelmi táborunknak kiemelt vendégei is voltak. A HTBK Székesfehérvári Szervezete által rendezett Kárpát-medencei, hadtörténelmi gyermekrajzpályázatok elmúlt éveiben minden alkalommal díjazott volt egy Kárpátaljai kislány, akit ebben az évben, az Édesanyjával együtt, meghívtunk a táborunkba, s nagy örömünkre el is jöttek. A háború szelétől érintett településről érkezett vendégeink nagyon gyorsan beilleszkedtek a táborunkba és nagyon jól érezték magukat. Gyorsan barátságok alakultak kötődtek, melyek biztosan folytatódnak. Jó érzés volt jót tenni, s köszönjük, hogy itt voltak!

A programjaink felsorolása nagyon hosszú lenne, röviden csak annyit, hogy volt benne hajnali fürdőzés, éjszakai gyalogtúra bátorságpróbával, több közös fagyizás, kommunikációs gyakorlatok, előadások, hadtörténelmi filmvetítés („Pákozd – 1848”, melyben a Táborvezetőség több tagja is szerepelt), versenyek, vetélkedők. Már az első nap után egyre kevesebb volt a „telefonböködés” és mégsem voltak unatkozó gyermekek.

A táborunk szép hagyománya, hogy mindazoknak, akik az aktivitásukkal, a tábor érdekében végzett munkájukkal és figyelmükkel, fegyelmükkel kiemelkedőt nyújtottak, átadtuk a táborunk „Tiszteletbeli Katona” címét, melyhez egy oklevél és egy kitűző is járt.

A tábor végére valamennyi táborlakó elérte azt az aktivitási és fegyelmi szintet, melynek alapján kiérdemelték ezt az elismerést.

Gyorsan elröpült ez a hét nap, s július 1-én délután már az ünnepélyes táborzárón összegeztük a tapasztalatokat. Valamennyi táborlakónak ajándékot adtunk át, s a legjobbaknak – mintegy 25 főnek – még különdíjakat is átadtunk.

   - vissza -

 

 

Please publish modules in offcanvas position.

Az oldal sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmények érdekében. Részletekért nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatunkat. További részletek.