Hírek üres

XIV. HONVÉDFESZTIVÁL

Minden itt kezdődött! - 175 ÉVES A MAGYAR HONVÉDSÉG

 

📅 2023. szeptember 28-30.

Ünnepelje velünk a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulóját, és emlékezzünk meg együtt azokról a hősökről, akik Pákozd-Pátka-Sukoró térségében küzdöttek szabadságunkért. A tizennegyedik Honvédfesztivál kicsiknek és nagyoknak egyaránt változatos programokat kínál.

Program:

2023. szeptember 28. – HADITANÁCS

  • 17.00: Megemlékezés az 1848. szeptember 28-i haditanács évfordulóján és ökumenikus ima a szabadságharc hőseiért.
    • Helyszín: Sukoró, Református Templom
    • Közreműködik: Honvéd Férfikar és Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar

 

2023. szeptember 29. – A CSATA EMLÉKNAPJA

  • 9.00: Megemlékezés Dr. Gyuricza Béla vezérezredesről
  • 10.20: Megemlékezés az 1848. szeptember 29-i csata évfordulóján
    • Helyszín: Katonai Emlékpark
    • Díszvendég: Novák Katalin köztársasági elnök, Ünnepi köszöntő: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter
  •  Technikai információ: parkolni a szeptember 29-i napon az Emlékparktól távolabb lehetséges, mely a Velence, Evezős út, majd Tópart úton közelíthető meg. A parkolótól mintegy 1,4 km-re található az Emlékpark.

 

2023. szeptember 30. – CSATATÉRI SOKADALOM

10.00 – 17.00: Huszár és katonai hagyományőrző bemutatók, a jelenkor katonáinak és high-tech eszközeinek bemutatói, izgalmas családi programok 

Attrakciók:

  • Szimulátor és lézerlövészet, 
  • harcjárművek,
  • fegyverek,
  • közelharc és tűzszerész bemutatók, 
  • 175 év/175 pont – családi feladatlap,
  • interaktív tárlatvezetések

Közreműködők:

  • Magyar Honvédség
  • Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület – 1848/48 Budai 2-ik honvédzászlóalj és 1-ső hatfontos üteg
  • Fehérvári Huszárok Egyesülete
  • Magyar Tüzér Egyesület – I. vh Skoda ágyú
  • Magyar királyi Szent István 3. Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző Egyesület
  • Magyar Ejtőernyős-Felderítő Katonai Hagyományőrző Baráti Kör 
  • Néphadsereg hagyományőrzői
  • I. András király lovagrend, 
  • Magyar Királyi Kardforgatók Rendje

 

13.30: Magyar Nemzeti Táncegyüttes Helyszín: Katonai Emlékpark, színpad

14.30: Honvéd Férfikar Helyszín: Csatatér

15.00: „Reményt adó győzelem” – interaktív csatabemutató több, mint 200 fő gyalogos és lovas hagyományőrző részvételével. Közreműködik a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség

16.30: Szabó Balázs Bandája koncert

Technikai információ: parkolni az Emlékpark területén kívül, a kijelölt parkolóban lehetséges. 

🔴 Az időpont és a programváltoztatás jogát fenntartjuk. Részletes programért és a legfrissebb hírekért  kövessen minket Facebookon.

Idézzük fel a magyar történelem eme meghatározó pillanatát és ünnepeljük együtt a  Magyar Honvédség 175. évfordulóját!

🎉 Szeretettel várjuk Önt és családját! 🎉

 


 

 

 

Magyar Nemzeti Táncegyüttes:

Az 1949-ben alakult Magyar Örökség és Prima Primissima díjas Honvéd Együttes tánckara, Magyar Nemzeti Táncegyüttes neve pontosan kifejezi a társulat hazai, európai és tengerentúli küldetését, a Kárpát-medencei magyar néptánc kincs megismertetéséért és népszerűsítéséért végzett felelősségteljes és professzionális munkáját. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes, ahogy neve is tükrözi, nemzeti örökségünk és hagyományunk kincseinek elhivatott őrzője és továbbadója. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország egyik legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese több, mint húsz párral. „Anyanyelve" a Kárpát-medence néptánc kincse, amelyből a nagy formátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklórműsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik.

Szakmai vezető: Zs.Vincze Zsuzsa Harangozó-díjas érdemes művész

Művészeti igazgató: Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas kiváló művész, a Nemzet Művésze, a Honvéd Együttes igazgatója

 

Szabó Balázs Bandája
 
A multiinstrumentalista dalszerző-énekes, Szabó Balázs 2009-ben alapította meg a Szabó Balázs Bandáját, amely az elmúlt években Magyarország egyik legnépszerűbb zenekarává érett, ráadásul úgy, hogy a magyar népzenéből táplálkozó, sanzonos világból, popos, rockos, funkos elemekkel és kamarazenei ízesítéssel egy teljesen egyedi, határbontó és műfajépítő megszólalással érte el mindezt. Munkásságukban hangsúlyos a versmegzenésítések hagyománya, a saját szerzemények mellett szenteltek egy-egy nagylemezt Pilinszky János és Radnóti Miklós verseiből szőtt daloknak, de más költőket (Grecsó Krisztián, Szemlér Ferenc) is megzenésítettek már. Eddigi pályafutásuk alatt öt stúdiólemezt, egy koncertalbumot és egy koncertfilmet jelentettek meg, Élet elvitelre című 2014-es albumuk „Az év alternatív albuma” kategóriában Fonogram-díjat kapott. Egyéb elismerései mellett a 2016-os Petőfi Zenei Díjátadón „Az év férfi előadója” kategóriában Szabó Balázs vehette át a díjat.
 

Honvéd Férfikar

Az 1949-ben alakult Honvéd Férfikar a világ legnagyobb hivatásos férfikarai között foglal helyet. Tagjai professzionális énekművészek. A Férfikar repertoárja felöleli a teljes zeneirodalmat – a gregorián énekektől az önálló kórusműveken, oratóriumokon, operákon keresztül a dzsessz- és rock-koncerteken történő közreműködésig . Az énekkar hangzásában összegződik az orosz kórusok drámai ereje, és hangterjedelme, a nyugat-európai énekkarok finom részletérzékenysége azzal a kifejezőerővel, amely a közép-európai hagyomány legmélyebb sajátossága. A magyar és a nemzetközi operaélet számos kiválósága indult el pályáján a Férfikarból, többek között Ilosfalvy Róbert, Réti József, Gregor József, Gulyás Dénes és sokan mások. 
Az együttes munkásságát Prima Primissima-díjjal, Magyar Örökség-díjjal, Bartók-Pásztory-díjjal, valamint a Charles Cros Akadémia hanglemez nagydíjával ismerték el.

Karigazgató: Riederauer Richárd


VISSZATEKINTŐ

XIII. HONVÉDFESZTIVÁL - 2022

 

 

 

   - vissza -

 

Please publish modules in offcanvas position.

Az oldal sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmények érdekében. Részletekért nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatunkat. További részletek.