Hírek üres

A Szent Korona története

Csomor Lajos előadása

 

 

A Szent Korona története címmel, Csomor Lajos előadására hívjuk Önöket szeretettel augusztus 18-án 18 órára.

 

A Szent Korona a magyar történelem legfontosabb hatalmi jelvénye. Egy olyan ötvöstárgy, amelyet sok rejtély övez. Viták lengik körül a keletkezési idejének és helyének körülményeit, készítésének menetét – egységes-e, vagy két részből áll a Szent Korona?

 

Azonban a vitáknál fontosabb a Szent Korona eseménytörténete, életének legjelentősebb pillanatai. Hiszen többször átalakították, megrongálták, kivitték az országból, megfordult Prágában, Linzben, Bécsben. Volt, hogy elásták Orsovánál, fogságban tartották. Utoljára az Egyesült Államokbeli Fort Knoxban őrizték.

Végül 1978-ban haza jött a Szent Korona, és egy múzeumi kitérő után elfoglalta jelenlegi helyét a Magyar Parlamentben.

Csomor Lajos aranyműves és az általa irányított független kutatócsoport 1983-ban vizsgálhatta meg először a Szent Koronát. Számos, a témában megjelentetett szakcikke és előadása mellett több könyvet is írt a Szent Koronáról és kutatásai eredményeiről. A Magyarország Szent Koronája 1984-ben, az Őfelsége, a Magyar Szent Korona 1996-ban, a Szent István koronája nyomában című kötete pedig 1987-ben jelent meg.

 

Az augusztus 18-i előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött, Kérjük részvételi szándékukat az alábbi linken szíveskedjenek jelezni: bit.ly/3KsS0o9

 

Please publish modules in offcanvas position.

Az oldal sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmények érdekében. Részletekért nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatunkat. További részletek.